Még javában tart a spárgaszezon, ezt maximálisa kiélvezem. Ma viszont gondolkodóba estem, hiszen krémleves már készült belőle, rizottót is csináltam, sütőben sült változatát is ettük már köretként, akkor mi legyen most? Végül a rakott spárgát fundáltam ki, ugyanúgy készül, mint a rakott zöldbab, csak éppen spárgát használtam.
Hozzávalók négy fő részére:
500 g zöld spárga
400 g darált marhahús
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors
fűszerkömény
pirospaprika
125 g barna rizs
olívaolaj
1 ek vaj
175 ml tejföl
Elkészítés:
A spárgát megtisztítjuk, az alsó, fás 1-2 cm-es részt letörjük és lobogó vízben néhány percig főzzük, majd leszűrjük. A spárga főzővizét felfogjuk, mert ebben készítjük el a rizst.
A rizst a spárga főzőlevében (melyhez sót adunk) takarék lángon 10 percig főzzük, vagy amíg megpuhul. Leszűrjük és félretesszük.
Az apróra vágott vöröhagymát és fokhagymát kevés olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, köménnyel ízesítjük, és a lángot magasabbra téve megpirítjuk. A legvégén a pirospaprikát is hozzákeverjük.
Egy hőálló tálat kivajazunk, az aljára rendezzük a spárgák felét, rizzsel borítjuk, majd a darált hús következik, végül ismét egy sor spárga. A tetejére egyenletesen elosztjuk a tejfölt.
180 Cº-ra előmelegített sütőben (légkeverésen) 25-30 perc alatt megsütjük.
Utolsó kommentek