Fordított almatorta, karamellizált almával. Az eredetét tekintve, hogy hol az igazság, nem tudom. Annyi bizonyos, hogy a Tatin-nővéreknek köszönheti hírnevét (XX. század eleje), így az elnevezés innen, de hogy ők készítették volna először, az már korántsem biztos. A Larousse Gastronomique mindentudó lexikon szerint a fordított almatorta készítése jóval régebbre nyúlik vissza, mint az 1900-as évek eleje.
Akárhogy is legyen, egy a lényeg: isteni finom és megunni sem lehet, hiszen a klasszikus almás verziótól eltérve, ma már sok más gyümölccsel is szokták készíteni, jellemzően körtével, őszibarackkal, mangóval, ananásszal és tessék megkapaszkodni, extrém esetben paradicsommal vagy akár hagymával is.
Részemről ápoltam a hagyományt: maradtam az eredetinél, az almásnál. (Ha tarte Tatin, akkor az Egy falat Franciaország szakácskönyv receptje kerül elő mindig.)
A lisztet elkeverjük a sóval, egy mély tálba tesszük, hozzáadjuk a kockákra vágott vajat, és kezünkkel szétmorzsoljuk a liszttel. Mehet bele a tojássárgája és a víz, egy lekerekített végű spatulával addig dolgozzuk a tésztát, míg nagyjából összeáll, ekkor a kezünkre váltunk és addig gyúrjuk, míg homogén állagú nem lesz. Fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük legalább 30 percre.
Miközben a tészta a hidegen pihen, nekilátunk az almák elkészítésének: az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk. Egy kb. 25 cm átmérőjű, magasabb falú serpenyőben (aminek a füle bírja a hőt, mert később a sütőbe kell tenni) a cukrot és a vajat addig melegítjük, míg összeolvadnak. Ekkor jó szorosan egymás mellé rendezzük az almákat a serpenyőben, csinosan, hiszen a végén kiborítjuk az egészet belőle, és ez almák lesznek a torta tetején. Lassú tűzön kb. 30-40 percig pároljuk, míg az alma megpuhul és karamellizálódik kissé. Néha megkenegetjük a sziruppal a gyümölcsök tetejét, hogy egyenletesen puhuljanak és kapjanak színt. Közben a sütőt előmelegítjük 190 ºC-ra légkeverésen.
A tésztát lisztezett felületen kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a serpenyő átmérője. Rátesszük az almák tetejére, a széleit lenyomkodjuk.
Az előmelegített sütőbe téve 30 perc alatt aranyszínűre sül. Kivesszük, 5 percig a serpenyőben hagyjuk, majd egy tálra borítjuk. (Előfordulhat, hogy egy-két alma bennragad a serpenyőben, ezt kézzel a helyére igazítjuk.)
Utolsó kommentek