HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • Utolsó 20

Pimasz paprikaleves és a Xantana

2008.08.13. 08:13 nosalty

Az elmúlt hétvégi országjárásunk során két nagyon klassz éttermet is utunkba ejtettünk. A fertőrákosi Ráspi étterem kipróbálását már jó ideje terveztük, a Fertő-tó, ill. a határ túloldalán lévő Nyikosparkba pedig visszatérő vendégként érkeztünk. Mindkét étteremben csodás ízélményekben tobzódtunk.

Már helyben tudtam, hogy a Ráspi étteremben evett, egyszerűségében zseniális hideg uborkalevessel itthon is próbálkozom majd (recept hamarosan), a Nyikosparkból pedig a forró paprikakrémleves kerül reprodukcióra. Ez utóbbi tegnap megtörtént, íme.

Hozzávalók négy fő részére:

1 kg TV paprika
1 l zöldség alaplé
2 kk só
2 csipet frissen őrölt fehér bors
1 tk Xantana por (hiányában: 3 tk étkezési keményítő)

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük a legmagasabb hőfokon (légkeverésen).

A paprikákat megmossuk, megszárítjuk és alufóliával bélelt tepsire tesszük. Forró sütőbe dugjuk kb. 25-30 percre. Közben egyszer-kétszer megforgatjuk a paprikákat. Akkor kész, amikor már feketednek kívülről és hólyagosodnak.

A tepsiről tálba szedjük a paprikákat, fóliával légmentesen lezárjuk és békén hagyjuk 10 percig. Ezután könnyedén eltávolítható a paprikák héja, kiszedjük a magházukat is.

A sült paprikákat turmixban pürésítjük, majd hozzáadjuk a már előzőleg egy lábasban felforrósított alapléhez. Sóval és borssal ízesítjük, összeforraljuk. A legvégén turmix-szal hozzákeverjük a Xantana port, ezzel sűrítjük.

Tálalás előtt botmixerrel habosítjuk a levest. Metélőhagymával díszíthetjük.

Végre-végre ehhez a fantasztikus anyaghoz, a Xantana-hoz is hozzájutottam, mégpedig Neusiedl am See városkában, ahol a Nyikospark étterem is működik. Ferran Adriá sűrítőporáról bővebben itt.

 

12 komment

Címkék: leves

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr65613684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kóstoll-óó 2008.08.13. 09:17:00

A Nyikospark egyik szakácsa Litauszki Zsolt, aki új étlappal és egy kicsit megszépitve a Maligán Boréttermet, augusztus végén nyit!

Zsófi · http://kakaoscsiga.blogspot.com 2008.08.13. 09:18:47

Mi két hét múlva megyünk arra. A Ráspi amúgy is tervbe volt véve, de ez a Nyikospark is meggyőző :) Van esetleg még tipped (Sopronban valami..?) Köszi

nosalty 2008.08.13. 09:38:23

köszi az infot, Kóstoll-óó!
Zsófi, soproni étteremre tippem sajnos nincs, de a Nyikosparkot feltétlenül próbáljátok ki! Mindenképpen foglaljatok asztalt, mi péntek este voltunk, és zsúfolásig megtelt az étterem. (Jó idő esetén nagyon hangulatos kint a kerthelységükben)
Még egy kis kedvcsináló:
buvosszakacs.blog.hu/2007/09/24/modern_hagyomany_a_nyikospark_a_ferto_to
az óriás krémes kötelező desszert:-))))

LepkePillangó 2008.08.13. 11:20:20

Neusiedlben hol lehet Xantanara szert tenni? (gondolom, hogy ahol találtad, terem még más csodadolog is...)
Tavasszal mindkét étteremben jártunk, Mi is hasonlóan jó élményeket szereztünk, legközelebb is beiktatjuk.

Üdv,
LP

nosalty 2008.08.13. 11:33:41

kedves LP,
a város szélén lévő AGM Gastro áruházban (egy kicsit olyan, mint a Metro)
igen, nemcsak Xantana lelőhely, hanem árulják Ferran Adriá egész termékcsaládját (pl. Agar, Lecite, Fizzy stb.)
sok időnk nem volt tüzetesebben szétnézni az áruházban, célirányosan a Xanthanért mentünk be:-)

Kóstoll-óó 2008.08.13. 12:10:05

Egyébként a Büvösszakács alapján már sok éttermet látogattunk.
A teljesség igénye nélkül ajánlom az Olympiát, a Goldot,a BOCK-BIRÓLAJOST, Csalogányt,KISTÜCSKÖT.

Londonban a NOBU és a ROKA volt meg, ill. a hétvégén szintén Tamás ajánlására megyünk a Zumába, a Boxwood Caféba (Gordon Ramsay) valamint a Casa Moroba (ide még nincs foglalásunk,remélem sikerül)
Részünkről a nagy betüsek kifejezetten ajánlottak, de a többi is kifejezetten jó.
A Takács Lajosé még hangulatában is "olasz".

nosalty 2008.08.13. 12:15:06

köszi a listád, közülük több is régi ismerős:-)
mi is mindig kinézünk egy-egy éttermet, mikor külföldön vagyunk, sokszor a Bűvös Szakácson olvasott ajánlások alapján választunk:-)

LepkePillangó 2008.08.13. 17:35:35

Köszi szépen. Jól hangzik.

Zsofi · http://kakaoscsiga.blogspot.com 2008.08.29. 10:43:24

Elmentunk mindkettobe, szuperek voltak. Sajnos az oriaskremesnek mar nem jutott hely, hatalmas dilemmazas utan megsem rendeltem belole, valoszinuleg azert mert elozo nap vegigettuk a Raspi nagymenujet, (ugyse jovunk vissza egyhamar felkialtassal:)
Raspi: a fokhagymas kence az elejen, a varganyakremleves es a borjubriz felejthetetlenek, a tobbi "csak" nagyon-nagyon jo. A nagy kostolomenu szerintem boven ket szemelyre eleg, mert nem kostoloadagokbol all, es igy ebben a formaban eleg killer.
Nyikospark: A borju mangolddal es a fogas kerult kiprobalasra, nagyon orultunk hogy elmentunk. Kosz a tippet!

nosalty 2008.08.29. 10:47:22

nagyon örülök, hogy Nektek is tetszett a hely/ ételek (ahogy az várható is volt:-))
az óriáskrémes kihagyása ÓRIÁSI hiba!!! de legalább lesz miért visszatérnetek:-))

Zsofi · http://kakaoscsiga.blogspot.com 2008.08.29. 11:04:37

Ne is mondd, mar megbantam, hogy a jozan esz szavara hallgattam:)

nosalty 2008.08.29. 11:06:01

igen, ilyenkor kell minden realitást félretenni, és habzsolni az élvezeteket!:-))
süti beállítások módosítása