HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • Utolsó 20

Csókálló fokhagyma

2008.05.06. 17:53 nosalty


Idén, először május 4-én került megrendezésre a Káli-medence bájos színfoltját képező vasárnapi piac. Ahogy a neve is elárulja, vasárnaponként látogathatunk el ide, a helyszín pedig Káptalantóti falu határában lévő kertészet melletti terület. Mi tavaly nyáron jártunk itt először és azonnal elbűvölt mindenkit (akkor éppen a pogácsasütő versenynek köszönhetően isteni kóstolgatásba csöppentünk). Ne gondoljunk valami óriási piacra, elragadósága parányiságában rejlik. Kedves környékbeliek kínálják portékáikat, a kísértés tárgyai pedig a mennyei lekvárok (tapasztalatból tudom), savanyúságok, sajtok, különféle ízű szörpök, sőt még házi készítésű marcipánt is kaphatnak a marcipánimádók. Érdemes üres gyomorral érkezni, nem hinném, hogy bárki ellen tudna állni a kemencében sült grissininek, a kenyérlepénynek, pogácsáknak, a szilvás buktának, vagy akár a kakaós csigának. Bevallom, mi jócskán engedtünk a kísértésnek…
A bal alsó fotón látható úr kínálgatta nekünk a csókálló fokhagyma befőttjét, elmondása szerint nem büdös, de azért íze is van. Ami még nagyon tetszett: Erős Pistát átkeresztelve, saját gyártmányú Erős Lacit is árult:-).

És a zsákmányok:

Mindegyik lekvár vegyes gyümölcsből készült: füge-alma, szilva-alma-bodza, szilva-narancs-piros grépfrút, citrom-vanília-őszibarack. A kosaramba került még egy kis üveg bodza chutney is.

Háromféle nagyon finom mézre tettem szert, sorra: gesztenye-, hárs- és erdeiméz.

Ami pedig már nem élte meg a fotózást: a metélőhagymás kecskesajt, a kenyérlepény, a grissinik és a marcipán. Túl finomnak bizonyultak...

15 komment

E for Excellent

2008.05.05. 11:19 nosalty


Múlt csütörtökön Beatbull, a Kísérleti konyha gasztroblog szerzője, kitüntetésben részesített. Bevallom, virtuális vállveregetése nagyon jól esett. Ezúton még egyszer köszönöm a kedves szavaid, Beatbull!

Most rajtam a sor, hogy virtuális dicsérő szóval illessek néhány, Beatbullnál olvasottak szerint, maximum tíz bloggerkolleginát/ kollégát. Fűszeres Eszternél olvasottakkal én is nagyon egyet értek, a tíz jelöléssel túl hamar bezárulna a kör, maradok a kettő (plusz egynél).



Kitüntetettjeim:

1. Húsosfazék: Mert elismerésre méltónak tartom, hogy egy férfi főz, és nem is akárhogyan teszi ezt Bogarmester. Mindig kész kompozíciókkal rukkol elő, pontosan, szépen kivitelezett tányérokat nézegethetünk az oldalán. És még több férfit a konyhába!! (Hobbiszinten értem persze, mert amúgy meg szinte férfiak uralják a csúcsgasztronómia világát.)

2. Chili&Vanília: Mert ha Ő nincs, (azt hiszem beszélhetek többes számban) sokunknak eszébe sem jut gasztroblogot indítani. Úgyhogy ezúton köszönöm mindenki nevében, aki hasonlósan érez, a magyar gasztroblogok világában betöltött úttörő szerepét.


+1 Nem tudom, hogy szabályos-e, de végül, azonban nem utolsósorban szeretném kollektíven az összes gasztrobloggert vállon veregetni, mert mindenki valamiért nagyon jó. Egy csapat vagyunk, egy közös bennünk: szabadidőnket szeretjük a konyhában múlatni. Mindenkinek hajrá és csak így tovább!

3 komment

VKF XV.!: Gomba cappuccino

2008.05.04. 16:35 nosalty

Beatbull játékra hívott minket. Játszani jó. Kreatívnak lenni is jó. Kreatívan játszani pedig még jobb.

A kreativitás jegyében részemről egy végtelenül egyszerű levest bújtattam álarc mögé. Krémleves fanként, ez a leves a gomba krémleves lett, az álarc pedig a cappuccinos csésze, a kiskanál és a keksz. A cappuccinos csésze, ami a tejeskávé helyett gombakrémlevest rejt, a tejhab helyett pedig tejszínes-leveses habot. A kiskanál, amin a pirított zsemlemorzsa imitálja a barna cukrot. A keksz, ami nem édes, hanem sós.

Hozzávalók négy fő részére:
 200 g lila pereszke
100 ml + 50 ml főzőtejszín
1 salottahagyma
olívaolaj
víz
só, bors
tálaláshoz
zsemlemorzsa
olívaolaj
4 db sós keksz
Elkészítés:

A gombát alaposan megtisztítjuk, egyenlő méretű darabokra vágjuk (mivel nagyon ízletes gombából készítettem, kár lett volna érte és a tönkjét is felhasználtam).

A salottát megpucoljuk, felaprítjuk és kevés olívaolajon dinszteljük. Hozzáadjuk a feldarabolt gombát, rálocsolunk még egy kis olívaolajat, jól átforgatjuk benne. Felengedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje a gombát. Addig főzzük, míg a gomba megpuhul. Turmixban vagy botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt (100 ml), sóval, borssal ízesítjük, és összeforraljuk az egészet.

A habhoz a maradék tejszínt elkeverjük egy kis levessel és azt habosítjuk fel, ez kerül cappuccinos csészék tetejére.

A zsemlemorzsát kevés olívaolajon aranyszínűre pirítjuk és a cappuccinos csészék mellé helyezett kiskanálra tesszük.


3 komment

Címkék: leves

Nyúl, pitypang pesto bundában

2008.04.29. 19:54 nosalty

Ahhoz képest, hogy nemrég még a nyúlhússal kapcsolatos fenntartásaim fejtegettem, belehúztam. De, ha egyszer olyan szép nyúl színhúst kaptam... A ma készített pitypang pesto egyik részével a nyúlhúst kenegettem be. Serpenyőben hirtelen sütve, burgonyapürével tálalva, egyszerű, gyors, igazán finom estebédnek bizonyult.



Hozzávalók két fő részére:
 
350 g nyúl színhús
pitypang pesto
só, bors
3 ek olívaolaj
Elkészítés:

A megtisztított nyúlhúst sózzuk, borsozzuk és egyenletesen megkenjük pestoval. Serpenyőben felhevítjük az olajat és mérettől függően pár percig sütjük a húsok mindkét oldalát. Azonnal fogyasztjuk.

4 komment

Címkék: főétel

Pesto, de miből? II. rész

2008.04.29. 19:45 nosalty

A spenót pesto után következik egy másik, kevésbé megszokott ízű pesto szósz. Kihasználva a természet kínálta lehetőségeket: pitypang levelekből készítettem ma pestot. Nem utoljára. Nagyon bejött. Egyik fele pestos nyúl formájában került a tányérra, és a maradék felhasználására is van már ötletem.

Hozzávalók négy fő részére:
 
100 g pitypang levél
1 maréknyi dióbél
1 duci gerezd fokhagyma
100 ml extra szűz olívaolaj
só, bors
Elkészítés:

A pitypangleveleket megmossuk, szűrőben forró vízzel leforrázzuk, és miután kihűlt, kézzel kinyomkodjuk belőle a vizet.

A fokhagymát megpucoljuk, a diót pedig szárazon felhevített serpenyőben illatosra pirítjuk. A pitypanghoz hozzáadjuk a diót, a fokhagymát és botmixerrel vagy turmixban pépesítjük. Lassan hozzácsorgatjuk az olívaolajat. Végül sóval és borssal ízesítjük.

 

4 komment

Címkék: szósz

Epres túróhab

2008.04.28. 10:24 nosalty

Vettem epret, de valahogy a finom, nap illata ellenére, az íze még nem az igazi. Önmagában való fogyasztásra nem ítéltem alkalmasnak, így kerültek a joghurtos túróhabba. Ami egyébként bármelyik bolti, E-kel teli változatát megszégyeníti.


Hozzávalók öt fő részére:
250 g túró
100 g natúr joghurt
400 g eper
60 g porcukor
2 tojásfehérje
Elkészítés:

A túrót finom lyukú szűrőn, egy kanál segítségével, áttörjük. Joghurttal fellazítjuk, majd hozzákeverjük a cukrot.

Az epret kicsumázzuk, megmossuk, megszárítjuk és turmixban vagy botmixerrel pépesítjük, ez is mehet a tálba.

A két tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan hozzáforgatjuk az epres-joghurtos túróhoz.

Jól lehűtve kínáljuk.

3 komment

Címkék: édesség

Narancsos rizsfelfújt

2008.04.26. 17:10 nosalty

Az utóbbi, mondjuk egy évben, nem nagyon tudok olyan ételt mondani, ami kétszer készült volna a konyhámban (na jó, a panna cotta kivételt képez, esetében a gyakorisági szorzó pedig nem két-, hanem legalább tizenkétszeres…) Szeretem a megújulást, az ételek továbbgondolását, játszadozást az ízekkel. Rizsfelfújtat kívántam ebédre, ahogy nekiálltam elkészíteni, az egyik kezem már nyúlt is a narancsért (lehet, tudat alatt Maci aktuális narancsrajongása ragadt rám). A friss gyümölcslé facsarás közben pedig eldöntöttem, ha már ennyire egészségesek vagyunk ma, akkor a megszokottól eltérően, (sötét) barna cukorral készítem a rizskoch-ot.
Késő bánat, eb gondolat...de egy valamit kifelejtettem: C betűvel kezdődik és ointreau a vége… Így jártam.

Hozzávalók négy fő részére: 
120 g rizs
250 ml frissen facsart narancslé
250 ml tej
50 ml víz
1 vaníliarúd
80 g sötét muscovado nádcukor
2 tojás
3 ek vaj
tálaláshoz
narancsdzsem
Elkészítés:

A narancslevet, a tejet és a vizet egy lábasba öntjük. Hozzáadjuk a rizst és a cukrot. Belekaparjuk a vaníliarúd magját, de a kikapart rudakat is beledobhatjuk. Az egészet felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, és lassú tűz felett, keverés nélkül addig főzzük, míg a rizsszemek megduzzadnak és magukba szívják a folyadékot. Utána félretesszük, kivesszük a vaníliarudat és hűlni hagyjuk a rizst.

A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra (légkeveréses üzemmód). Amikor a rizs kihűlt, hozzákeverünk két evőkanálnyi szobahőmérsékletű vajat és a tojások sárgáját. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk ezt is a rizshez.

Az egész masszát a maradék vajjal kikent hőálló tálba öntjük. Előmelegített sütőbe dugjuk kb. 30 percre. Tetszés szerint: melegen, langyosan vagy hidegen fogyasztjuk. Narancsdzsemet kínálunk hozzá.


1 komment

Címkék: édesség

süti beállítások módosítása