HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • Utolsó 20

Krémleves tavaszra

2008.04.26. 14:46 nosalty

A tegnapi rosszalló gondolataim elillantak: finom krémleves kerekedett a megmaradt, csúcs nélküli spárgaszárakból. Természetesen az egy napja felfedezett ízpárosítás ma is visszaköszönt a tányéron.

Hozzávalók két fő részére:
 megmaradt spárgaszárak
félretett főzőlé (nálam 350 ml)
100 ml víz
100 ml tejszín
frissen őrölt szerecsendió
balzsamecet
Elkészítés:

A spárgaszárakat 2-3 centiméteres darabokra vágjuk, beletesszük a főzőlébe, hozzáadunk még egy kis vizet és puhára főzzük.

Botmixerrel vagy turmixban pépesítjük, hozzáöntjük a tejszínt, sóval és kevés szerecsendióval ízesítjük. Jó minőségű, sűrű balzsamecetből csepegtetünk hozzá ízlés szerint.

Összeforraljuk, tálalás előtt kissé felhabosítjuk és ehetjük is.

 


4 komment

Címkék: leves

Ínyenckedtem

2008.04.25. 16:47 nosalty

Nem mintha máskor nem tenném, de most különösen. A mai ebéddel beköszöntött az én konyhámba is a spárgaszezon. A tegnapi bevásárlásból egy szép köteg zöldspárgával tértem haza. Azóta ott motoszkált a fejemben egy mondat, amit valahol, valamikor olvastam, és így szólt: „az igazi ínyencek csak a spárga fejeket fogyasztják”. Gondoltam egyet, miért ne lehetnék én is igazi ínyenc, ha csak egy ebéd erejéig is? Lassan összeállt a kép, hogy mibe kerülnek a rügyes kis spárgacsúcsok: krémes rizottót láttam magam előtt, ki-kibukkanó spárgafejekkel, a balzsamecet-zselé pedig csaknem kiáltott nekem a konyhapultról, hogy ő is kényeztetni szeretne ma engem, bevettem hát az ínyenc csapatba. Mit mondjak, hiba lett volna kihagyni. Tudom, hogy nem én találtam fel a spanyol viaszt, és többen már biztosan felfedezték a spárga és a balzsamecet eszméletlenül jó párosát, rám mindenesetre még az újdonság erejével hatott, és azóta is próbálok feleszmélni az ebéd nyújtotta élményből. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

A nagy ínyenckedésben egy rosszalló érzés is bevette magát a fejembe: rendben van, hogy a spárgacsúcsokat elegánsan elfogyasztottam, de mi lesz a spárgaszárakkal?! Még szerencse, hogy a spárga főzővízét félretettem, talán egy spárgakrémleves alapját adhatja. Holnap kiderül. Ha beválik, közzéteszem és mindenki bűntudat nélkül élvezheti a fenséges spárgafejeket.

Hozzávalók 3 fő részére:
 
200 g rizottó rizs (pl. arborio, vialone nano, carnaroli)
100 ml száraz fehérbor
1 salottahagyma (vagy fél fej vöröshagyma)
2 szál halványító zeller
500 ml zöldség alaplé
100 ml víz (amiben a spárgát főztük)
70 g durvára reszelt parmezán
40 g vaj
500 g zöldspárga csúcsai
vaj
olívaolaj
tálaláshoz
balzsamecet-zselé
néhány szélesebb parmezánforgács

Elkészítés:

A zöldség alaplevet felforrósítjuk és melegen tartjuk.

Egy vastag falú edényben diónyi vajat evőkanálnyi olívaolajjal felmelegítünk, az összeaprított hagymát és vékonyra szeletelt zellert puhára pároljuk benne.

Közben egy lábasban vizet forralunk, a spárgafejeket két percre a lobogó vízbe dogjuk, majd hideg vízbe mártjuk, leszűrjük és félretesszük. A vizet is félretesszük, amiben a spárgacsúcsokat blansíroztuk, mert később ebből is teszünk a rizottóhoz.

Hozzáadjuk a mosatlan rizst, üvegesre pirítjuk, majd felengedjük a borral, közben folyamatosan keverjük.

Miután a rizs a bort magába szívta, a forró alapléből (miután ez elfogy, a spárga főzőlevéből) kanalazunk a rizshez és folytatjuk a megállás nélküli keverést. Addig folytatjuk ezt a folyamatot, míg a rizsszemek al dentére főttek. Sóval ízesítjük.

Zárásként hozzákeverjük a spárgacsúcsokat, a vajat és a parmezánt. Az edényt a tűzről lehúzva lefedjük és 1-2 percig állni hagyjuk.

Utána azonnal tányérokra szedjük, néhány parmezánforgácsot ültetünk a tetejére, azokra tesszük a balzsamecet-zselét és rögtön fogyasztjuk.

 


 

Szólj hozzá!

Címkék: főétel

Shiitake gomba, II. rész

2008.04.24. 14:10 nosalty

A maradék shiitake gomba fritterként került a tányérra. A recept szintén Peter Gordon: Vegetables, The new food heroes c. könyvében található. Bármilyen zöldsaláta illő kísérője. PG öteltével, kis pestot téve a fritterek tetejére, remek kanapékat varázsolhatunk belőlük.

Hozzávalók hat fő részére: 
100 g shiitake gomba
350 g joghurt
100 g polenta
70 g liszt
½ tk sütőpor
350 g natúr joghurt
2 ek extra szűz olívaolaj
1 tojás
3 gerezd fokhagyma
2 szál újhagyma
maréknyi bazsalikom levél
200 g félkemény sajt
½ tk őrölt koriander mag
1 tk cukor
1 tk só
növényi olaj a sütéshez
Elkészítés:

Egy tálban összekeverjük a lisztet, a polentát, a sütőport, az őrölt koriander magot, a sót és a cukrot.

Egy másik tálban a joghurtot négy evőkanál hideg vízzel elkeverjük, hozzáadjuk az olívaolajat, a tojást és a vékony szeletekre vágott fokhagymát. Belekeverjük a megtisztított és felszeletelt kalapú gombákat, az apróra vágott bazsalikomot, a vékonyra karikázott újhagymát és az apróra kockázott sajtot. Végül több részletben hozzákeverjük a polentás-lisztes egyveleget. Lefedjük és 20 percre félretesszük.

180 ºC-ra hevített olajban sütjük ki a masszát: teáskanálnyi adagokat pottyantunk az olajba, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér a serpenyőben, figyelembe véve, hogy a sütés alatt megnő a fritterek térfogata. Körülbelül 4-5 perc alatt aranyszínűre sülnek, közben néhányszor megforgatjuk, hogy egyenletes színt kapjanak mindenhol. A kész frittereket konyhai papírtörlőre szedjük, és meleg helyre tesszük, amíg a többit is kisütjük.


 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: főétel

Panna cotta

2008.04.23. 17:43 nosalty

Egy ideje sokszor készül a konyhámban panna cotta. Pontosan azóta, mióta végeztem egy kis kutatómunkát és saját, illetve mások tapasztalataiból okulva, összegyúrtam a saját verziómat. Addig kísérletezgettem (főként a zselatin lapok mennyiségével), míg összeállt a -szerénytelenség nélkül állíthatom- tökéletes panna cotta. És milyen a tökéletes p.c.?: selymesen lágy, pihe-puha és elegánsan visszafogott. A fotón egy kandírozott ibolyát ültettem a tetejére. Egyébként friss gyümölccsel, például eperrel egyszerűen ellenállhatatlan.


Hozzávalók négy fő részére:
 
250 ml habtejszín (30%-os)
250 ml tej
40 g kristálycukor
2 zselatinlap
1 tk 100 %-os vanília kivonat

Elkészítés:

A tejszínt a tejjel, a cukorral és a vanília kivonattal néhány perc alatt épphogy felforraljuk.

A zselatinlapokat beletesszük a tejszínes tejbe és addig keverjük, míg teljesen elolvadnak benne.

Négy kis tálkát hideg vízzel kiöblítünk (így majd könnyebben ki tudjuk borítani a panna cottát tálaláskor) és igazságosan elosztjuk bennük a krémet. Megvárjuk míg kihűl és 5-6 órára hűtőbe tesszük.

Tálaláskor a tálkákat forró vízbe mártjuk és tányérokra borítjuk a panna cottát. Nyáron friss gyümölcsöt kínálhatunk mellé.  



1 komment

Címkék: édesség

Főzödei jegyzetek

2008.04.23. 17:12 nosalty

Ahogy ígértem, beszkenneltem néhány oldalt nagymamám főzödei jegyzeteiből. Mivel ceruzával írt Mami, nehezen olvasható, valamennyit tudtam ugyan javítani a képminőségen, de sajnos ez a maximum. Jó bogarászást! (Aki esetleg szeretné, e-mailen nagyon szívesen elküldöm a teljes beszkennelt anyagot.)

Néhány vizsgakérdés:

(Béna szkennelés miatt az olvasási sorrend: jobb felső kép, jobb alsó kép, bal felső kép, és bal alsó kép)





és néhány receptes oldal:

(olvasási sorrend: jobb felső, jobb alsó, bal alsó, bal felső)



1 komment

Vannak még csodák

2008.04.22. 18:01 nosalty

Az egész a tavalyi nyár végén kezdődött, akkor vette bele magát a fagyigép a fejembe. Aztán jött az ősz, majd a tél és a fagyigép iránti vágyam elhalványulni látszott. Az első tavaszi napsugarak megint eszembe juttatták, szavakba is öntöttem W.-nek, hogy mire áhítozom, mire kijelentette, hogy nem támogatja az ötletet, szerinte csak még egy kacat lenne a konyhámban. Nem tudtam mire vélni, mi ez a kitörés vágyam tárgya ellen, mindenesetre időm sem nagyon volt eltöprengeni rajta, mert szombaton, külföldről hazatérve, W. egy kis fagylaltgéppel tért haza. Nem hittem a szememnek. Azóta már be is üzemeltem és elkészült az első, a szerkentyűt felavató, mennyei málna fagylalt. Mondanom sem kell, W. most is ezt eszi a szomszéd szobában. Kíváncsi vagyok találok-e még belőle holnap a hűtőben?!


Hozzávalók nyolc fő részére:
 
300 g málna
250 g kristálycukor
1 lime leve
2 tojás
500 ml habtejszín
250 ml tej
Elkészítés:

A málnát tálba tesszük, ráöntünk 150 g cukrot, rálocsoljuk a lime levét, összekeverjük és lefedve hűtőbe tesszük két órára. Félóránként kivesszük és átkeverjük.

A két óra leteltével egy másik tálban a tojásokat habosra keverjük, hozzáadjuk a maradék cukrot, beleöntjük a tejszínt, a tejet és végül a málnát.

A többit a fagyigépre bízzuk: beleöntjük a masszát és várjuk, hogy elvégezze dolgát.

 

3 komment

Címkék: édesség

A hosszú élet titka: shiitake gomba, I. rész

2008.04.21. 16:46 nosalty

Rábukkani egy viszonylag nehezebben hozzájutható alapanyagra, kétségtelenül az élet apró örömei közé tartozik. Ilyen kis boldogságban volt részem pár napja, amikor az ország másik felében járva, friss shiitake gombához jutottam. (Itt lenn, az ország déli részén eddig még csak szárított formában láttam.) Ázsiában régóta használják a shiitake gombát orvoslásra (is), a hosszú élet zálogaként tartják számon. A konyhaművészet pedig egyedülálló íze miatt kedveli. Az egyik isztambuli szerzeményemben (Peter Gordon: Vegetables, The new food heroes c. könyvében) találtam hozzá egy klassz receptet. Némi módosítással készítettem el, a vízigesztenye például egy az egyben kimaradt az én verziómból (sajnos).

Hozzávalók két fő részére:
stir-fry
150 g shiitake gomba
1 duci gerezd fokhagyma
fél szárított chili paprika
1 ek dióolaj
2 ek fenyőmag
egy maréknyi ceruzabab
3 ek szójaszósz
100 g kínai kel
1 ek szezámolaj
3 szál újhagyma
fél maréknyi friss bazsalikomlevél
tálaláshoz
100 g üvegtészta
100 g natúr joghurt
fél maréknyi friss mentalevél
Elkészítés:

A gombák szárát kivágjuk, kalapjukat megmossuk, szárítjuk és felszeleteljük. A kínai kel megmosott és megszárított leveleit vékony csíkokra vágjuk. Az újhagymát fél centis darabokra karikázzuk.

Wokba téve az apróra vágott fokhagymát és szétmorzsolt chili paprikát a dióolajon alacsony lángon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a fenyőmagot és a gombát. Addig pirítjuk, míg a fenyőmag színt nem kap. Most mehet hozzá a ceruzabab és a szójaszósz fele, a lángot közepesre állítjuk.

Végül belekeverjük a kínai kelt, hozzáöntjük a szezámolajat és a maradék szójaszószt, beledobjuk az újhagyma karikákat, rátépkedjük a bazsalikom leveleket és még egy-két percig keverjük erős tűz felett.

Az üvegtésztára forró vizet öntünk, pár perc után leszűrjük és tányérokra halmozzuk, a tetejére jön a stir-fry, és mellé az apróra vágott mentalevelekkel elkevert joghurtot kínáljuk. 


3 komment

Címkék: főétel

süti beállítások módosítása