Sokáig hadilábon álltam bizonyos húsokkal, gondolok itt a bébi állatok húsára (bárány, borjú, kecskegida), na és persze a nyúlra (szándékosan nem használom a nyuszi kifejezést, mert ez már magában sokakban szánalmat kelt az állat iránt és haragot a fogyasztójával szemben…). Aztán idővel természetes lett, hogy bárányt is eszünk, egyre több borjút és Portugáliában már a jele sem mutatkozott a sajnálatnak, amikor kihozták elénk a nyárson, rákokkal sült kecskegidát. A nyúlhúshoz több időre volt szükségem, az valahogy kilógott a sorból. Ettem már itt-ott, de az elkészítéséig ez idáig nem bátorkodtam. Most is egy véletlen folytán került a tányérunkra, ugyanis vendégeket vártunk, kigondoltam a menüt, borjúhúst terveztem, és a megszokott lelőhelyen pont nem volt… Futottam még pár sikertelen kört, amikor megpillantottam a szép nyúlcombokat. A boltban persze bosszankodtam egy sort, hogy miért pont most nincs borjú stb. De hát ez mindig így van, amikor valami nagyon kell, nincs. Utólag már nem bánom, hogy így hozta a sors:). Mustáros pácban készítettem el, újburgonyával.
A sütőt előmelegítjük 220 ºC-ra, légkeverésen. A mustárt kis tálba tesszük és habverővel folyamatosan keverve hozzácsorgatjuk az olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk.
A megmosott és szárazra törölt combokat enyhén besózzuk és meghintjük frissen őrölt fekete borssal. A húsokat alaposan bekenjük a mustáros páccal és vékonyan kiolajozott tepsire helyezzük.
Az újburgonyát megmossuk és (egy tiszta szivacs segítségével) ledörzsöljük a vékony héját. Szárazra töröljük, kevés olívaolajba forgatjuk, sózzuk és a húsok mellé helyezzük a tepsire.
A tepsit bedugjuk az előmelegített sütőbe, öt perc elteltével 50 ml vízzel megspricceljük a nyúlcombok tetejét. Öt percenként a tepsi aljában összegyűlő lével meglocsoljuk a húsokat. A burgonyákat is időnként megforgatjuk. Aranyszínűre sütjük a nyúlcombokat (körülbelül 35 perc alatt). A burgonyák méretétől függően, elképzelhető, hogy hamarabb megsülnek, mint a hús, ezért ellenőrizzük, és vegyük ki, tartsuk melegen, ha már megpuhultak.
Utolsó kommentek