HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • Utolsó 20

Nyúl

2008.04.07. 11:28 nosalty

Sokáig hadilábon álltam bizonyos húsokkal, gondolok itt a bébi állatok húsára (bárány, borjú, kecskegida), na és persze a nyúlra (szándékosan nem használom a nyuszi kifejezést, mert ez már magában sokakban szánalmat kelt az állat iránt és haragot a fogyasztójával szemben…). Aztán idővel természetes lett, hogy bárányt is eszünk, egyre több borjút és Portugáliában már a jele sem mutatkozott a sajnálatnak, amikor kihozták elénk a nyárson, rákokkal sült kecskegidát. A nyúlhúshoz több időre volt szükségem, az valahogy kilógott a sorból. Ettem már itt-ott, de az elkészítéséig ez idáig nem bátorkodtam. Most is egy véletlen folytán került a tányérunkra, ugyanis vendégeket vártunk, kigondoltam a menüt, borjúhúst terveztem, és a megszokott lelőhelyen pont nem volt… Futottam még pár sikertelen kört, amikor megpillantottam a szép nyúlcombokat. A boltban persze bosszankodtam egy sort, hogy miért pont most nincs borjú stb. De hát ez mindig így van, amikor valami nagyon kell, nincs. Utólag már nem bánom, hogy így hozta a sors:). Mustáros pácban készítettem el, újburgonyával.


Hozzávalók négy fő részére:
4 db házinyúl comb
150 ml olívaolaj
3 ek dijoni mustár (nem magos)
só, bors
16 szem kisebb újburgonya
Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 220 ºC-ra, légkeverésen. A mustárt kis tálba tesszük és habverővel folyamatosan keverve hozzácsorgatjuk az olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk. 

A megmosott és szárazra törölt combokat enyhén besózzuk és meghintjük frissen őrölt fekete borssal. A húsokat alaposan bekenjük a mustáros páccal és vékonyan kiolajozott tepsire helyezzük.

Az újburgonyát megmossuk és (egy tiszta szivacs segítségével) ledörzsöljük a vékony héját. Szárazra töröljük, kevés olívaolajba forgatjuk, sózzuk és a húsok mellé helyezzük a tepsire.

A tepsit bedugjuk az előmelegített sütőbe, öt perc elteltével 50 ml vízzel megspricceljük a nyúlcombok tetejét. Öt percenként a tepsi aljában összegyűlő lével meglocsoljuk a húsokat. A burgonyákat is időnként megforgatjuk. Aranyszínűre sütjük a nyúlcombokat (körülbelül 35 perc alatt). A burgonyák méretétől függően, elképzelhető, hogy hamarabb megsülnek, mint a hús, ezért ellenőrizzük, és vegyük ki, tartsuk melegen, ha már megpuhultak.


 


2 komment

Címkék: főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr57414918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2008.04.08. 09:06:22

A nyúllal kapcsolatban nekem is voltak fenntartásaim. A kisfiam még húsvétkor botladozva rohangászott a fűben, nyulakat vadászva, aztán néhány nappal később ezen nyulak egy része már különféle receptek alapján végezte tepsiben, fazékban...
A barátainknak pinot noirban főztem meg, sok sárgarépával, fehérrépával, zellerrel, saját sziklakerti zöldfűszerekkel. Frissen sült kenyérrel remek volt, még a gyerekek is ettek belőle, egyelőre még nem árulva el, hogy nyuszi volt a tányéron.

nosalty 2008.04.08. 10:40:45

jól hangzik a pinot noir-os elkészítési mód!
süti beállítások módosítása