Ez egy egyszerű, könnyen elkészíthető, nagy konyhai jártasságot nem igénylő étel. Elrontani lehetetlen. Egyszóval biztos siker. Tetszés szerint variálhatjuk benne a sajtokat, szándékosan nem is tüntettem fel a hozzávalóknál a sajt fajtákat. Én most edámi, ementáli, maasdam és gouda sajtokkal bundáztam a csirkét. Természetesen egyfajta sajttal is készíthető, viszont többfélével finomabb. Ez az étel még egy nagy pozitívummal bír: langyosan és hidegen egyaránt kínálható, így például vendégség előtt egy nappal elkészíthetjük.
Hozzávalók négy fő részére:
550 g csirkemell filé
350 g félkemény sajt (tetszés szerint)
250 g natúr vajkrém
só, bors
2 db tojás
liszt
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra, légkeverésen. Egy laposabb (kb. 5 cm magas, 20 cm x 20 cm-es) jénai tálat a vajkrém felével vastagon kikenünk.
A sajtot finom lyukú reszelőn lereszeljük. Amennyiben vastagabb a hús, a megmosott, szárazra törölt csirkemelleket hosszanti irányba félbevágjuk. A filéket sózzuk, borsozzuk, majd lisztbe forgatjuk és a felvert tojásba mártjuk. Utána belehempergetjük a reszelt sajtba, a kezünkkel nyomkodjuk kicsit rá a sajtot, hogy rajta maradjon. Az így előkészített hússzeletet a kivajazott tál aljára fektetjük. Így folytatjuk, amíg a hús el nem fogy: a bundázott filéket szorosan egymás mellé helyezzük a jénaiba, két rétegben. A végén a maradék vajkrémet a sajttal borított csirkemellek tetejére tesszük.
Előmelegített sütőbe téve körülbelül egy óra alatt aranyszínűre sül.
Utolsó kommentek