Magyaros ízvilágú, mégis kicsit más, nem megszokott külsejű bablevest készítettem Maci, a VKF XIV. fordulója háziasszonyának felhívására. A bab és a házi füstölt sonka hamisítatlan magyar ízeket kölcsönöz a levesnek. Az én családomban, mint gondolom sok más háztartásban, igazi szombati ebédnek számít a bableves (általában palacsintával követve), ez csak még egy ok, amiért ezt készíteném külföldi vendégeimnek. Persze szigorúan szombaton.
Hozzávalók hat fő részére:
250 g száraz bab
2 kisebb sárgarépa
2 kisebb fehérrépa
1 közepes fej vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
200 g füstölt sonka
só
1 csokor petrezselyem
175 g zsíros tejföl
rántáshoz
olaj
liszt
pirospaprika
Elkészítés:
A megmosott babot előző éjszaka beáztatjuk vízbe.
Másnap a babot az áztatólevével együtt egy nagyobb lábasba öntjük, hozzáadjuk a megpucolt és egészben hagyott vöröshagymát, fokhagymát, a megtisztított és néhány darabra vágott sárga-és fehérrépát. A sonkából tizenkét hajszálvékony szeletet levágunk, a maradékot kettévágjuk és a babhoz adjuk.
Felforraljuk és közepes tűzön, lefedve addig főzzük, míg a bab és a zöldségek megpuhulnak. Berántjuk a levest. A megfőtt sonkadarabokat kivesszük, félretesszük (ezt az íze miatt főzzük a levesbe; nagyon finom vacsorára hidegen, mustárral). Végül botmixer segítségével pépesítjük a levest. Ha túl sűrűnek találjuk, adjunk hozzá egy kis vizet a kívánt állag eléréséhez. A tejföl felét a leveshez keverjük, összeforraljuk és kész is.
A sonkachipset szárazon felhevített serpenyőben készítjük: a sonkaszeletek mindkét oldalát ropogósra sütjük. A levest forrón tálaljuk a sonkachipsszel és a maradék tejföllel.
Utolsó kommentek