HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • Utolsó 20

Csak keverem és keverem és...

2008.03.06. 15:28 nosalty

A finom, krémes rizottó készítésének titka a folyamatos (értsd: szüntelen, megállás nélküli) keverés, ezért nem szabad restnek lenni, egy pillanatra se hagyhatjuk magukra a rizsszemeket! Amennyiben a vargánya szezonján kívül készítem a rizottót (mint most), a szárított gomba áztatólevét is hozzá szoktam adni a rizshez, fokozva ezáltal a gomba ízének intenzitását, csak ez esetben meglehetősen sötét színű a végeredmény. Vendégeim kedélyeinek borzolását megelőzendő, ezúttal a gombalevet kihagytam.



Hozzávalók 3 fő részére:

200 g arborio rizs (vagy más kerek szemű rizottórizs)
100 ml fehérbor
kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
600 ml zöldség alaplé
70 g durvára reszelt parmezán
40 g vaj
1 nagy maréknyi szárított vargánya
vaj
olívaolaj

Elkészítés:

A vargányát 100 ml alaplében beáztatjuk. A maradék alaplevet felforrósítjuk és melegen tartjuk.
 
Egy vastag falú edényben diónyi vajat evőkanálnyi olívaolajjal felmelegítünk, az összeaprított vöröshagymát és a fokhagymát puhára pároljuk benne.
 
Hozzáadjuk a (mosatlan!) rizst, üvegesre pirítjuk, majd felengedjük a borral, közben folyamatosan keverjük.
 
Miután a rizs a bort magába szívta, a forró alapléből kanalazunk a rizshez és folytatjuk a megállás nélküli keverést. Addig folytatjuk ezt a folyamatot, míg a rizsszemek al dentére főttek, vagy amíg az alaplé el nem fogy (szükség esetén kis forró vizet is adhatunk a végén a rizshez). Sóval ízesítjük.
 
A vargányáról leöntjük az áztatólevet és hozzáadjuk a gombát a rizshez.
 
Zárásként hozzákeverjük a vajat és a parmezánt. Az edényt a tűzről lehúzva lefedjük és 1-2 percig állni hagyjuk. Utána azonnal fogyasztjuk.

6 komment

Címkék: főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr43368415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabojsza · http://www.gabojszakonyhaja.blogspot.com/ 2008.03.06. 16:03:10

Kedvenc rizottóm! :-)))
Napok óta készülök, de holnap veszek vargányás olajat, azzal tenném még vargányásabbá:-)

nosalty · http://nosalty.blog.hu/ 2008.03.06. 16:05:49

jó ötlet! legközelebb kipróbálom:-)

Fuszeres Eszter · http://www.fuszereslelek.hu/ 2008.03.06. 16:19:11

Ez nem ér! Én még soha nem ettem vagányás rizottót, pedig a vargánya is, és a rizottó is a gyengém. Holnap már nyár lesz? :-)

nosalty · http://nosalty.blog.hu/i 2008.03.06. 16:22:11

akkor ideje kipróbálnod:-) én is nagy rizottó rajongó vagyok..

Dolce vita 2008.03.06. 18:02:26

Ismerős kép : )))))

no salty · http://nosalty.blog.hu/ 2008.03.06. 18:11:30

bárcsak egy napon a fotóim a fotóid nyomába érnének:-) és sokan vagyunk még így ezzel..:-)))))
süti beállítások módosítása