Az idei húsvét főtt sonka nélkül múlt el. Volt viszont helyette megannyi kulináris élmény, a csodálatos török metropoliszban, Isztambulban. Részletes beszámoló hamarosan jön, addig is bemutatom könyvespolcom legújabb büszkeségeit.
![](http://nosalty.blog.hu/media/image/Contemporary-Turkish-Cuisin.jpg)
Filiz Zorlu: Contemporary Turkish Cooking
Teljesen véletlenül bukkantam rá egy könyvesboltban, miután konstatáltam, hogy itt is csak a turistáknak szánt, nem túl szép fotókkal illusztrált Turkish Cuisine c. könyv kapható, végigböngésztem a török nyelvű szakácskönyv szekciót, nem hiába.. Nagyon tetszik, hogy mindegyik recept törökül és angolul szerepel a könyvben, gusztusos fotók kíséretében. Mindenki talál benne kedvére valót, Zorlu asszony tizenegy fejezetre osztotta a kortárs török konyhaművészet receptjeit, a következő témák szerint: levesek, köretek, saláták, olívaolajjal készült ételek, húsok, halak, zöldségek, tészták, rizses fogások, desszertek és tea mellé valók. Már egy csomó mindent bejelöltem, csak elkészítésre várnak.
![](http://nosalty.blog.hu/media/image/PG-salads.jpg)
Peter Gordon: SALADS the new main course
![](http://nosalty.blog.hu/media/image/PG-vegetables.jpg)
Peter Gordon: Vegetables The new food heroes
![](http://nosalty.blog.hu/media/image/PGCook.jpg)
Peter Gordon: Cook at home with Peter Gordon
Egyik este a Changa nevű étteremben vacsoráztunk (élménybeszámoló folyamatban!), ahol
Peter Gordon, új-zélandi születésű, fúziós ételeiről híres szakács is közreműködik a menü összeállításában. Itt láttuk meg a könyveit, bár közvetlenül nem a török konyhához kapcsolódnak, bezsákmányoltuk, mert nagyon jók. Az egyik telis-tele tartalmas, főfogásként kínálható salátákkal. (Most vettem észre, hogy ez egy dedikált példány!) A másikban a főszerep a zöldségeké, Peter Gordon célja ezzel a szakácskönyvvel, hogy a zöldségek is megkapják a nekik járó megbecsülést és ne csak mellékszereplőként tűnjenek fel a tányérokon. A harmadik könyvében a szerző megosztja kedvenc reggeli, ebéd, piknik, szósz, grill, édesség és vacsora receptjeit, ötleteket ad a megmaradt ételek felhasználására és megmutatja mit rejt a konyhaszekrénye. Mindhárom szakácskönyv gyönyörű fotókkal illusztrált. Azt hiszem az elkövetkező hetekben nem kell sok időt töltenem receptek keresgélésével…
Utolsó kommentek