Örömmel jelentem, hogy beindult a kucsmagomba szezon: szombaton a vásárcsarnokban jó néhány kofa előtt nagy kupacokban várták a sorsukat a különböző kucsmagombák. Gyönyörű példányokat vásároltam, volt köztük ízletes, fattyú és cseh fajta is. És hogy jön ide a fogkefe? Akinek volt már dolga ezzel a gombával, szerintem már kitalálta, akinek még nem volt szerencséje hozzá, annak elárulom: a kucsmagomba ráncai miatt. Miközben folyóvíz alatt óvatosan az ujjaimmal próbáltam a redők közül a mikro földdarabkákat és koszokat kipiszkálni, megszólalt a tudatalattim, és azt mondta: „Menj a fürdőbe, nyisd ki a szekrényt, vedd ki belőle a puha sörtéjű fogkefét és vidd a konyhába!”. És működött, a fogkefével gyerekjáték volt a kucsmagombák tisztítása. Ha tehetjük, a salottát ne helyettesítsük vöröshagymával a szósz készítésekor, ugyanis intenzív aromájával elterelné a figyelmet a kucsmagomba fantasztikus ízéről. Kiváló szósz húsok mellé és tésztákhoz. (Mi most grillezett borjúkarajjal fogyasztottuk.)
Hozzávalók két fő részére:
250 g kucsmagomba (szár nékül)
20 g vaj
1 salottahagyma
fél citrom leve
100 ml sűrű tejszín
fél csokor petrezselyem
só, bors
Elkészítés:
A gombafejeket alaposan megmossuk, megtisztítjuk, majd szárazra törölgetjük. A kisebbeket egyben hagyjuk, a nagyobbakat egy-két részre vágjuk. A salottahagymát felaprítjuk.
A vajat egy lapos serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a hagymát és a gombát, sózzuk, borsozzuk, rálocsoljuk a citrom levét. Körülbelül 5 percig pároljuk, majd beleöntjük a tejszínt. Addig főzzük, míg a szósz kissé besűrűsödik. Az apróra vágott petrezselymet a legvégén szórjuk rá, összeforgatjuk a tejszínes gombával és kész is van.
Utolsó kommentek