Sorbet jöhet bármikor, bármilyen ízesítésben, évszaktól függetlenül. Leginkább a saját hűtőmből. Hálás édesség: isteni finom, hamar megvan és nem lehet megunni. Az éttermekben egy hosszabb ételsor elfogyasztásakor, vagy egy otthoni lakoma alkalmával a főfogás előtt sem utolsó. Bár ilyenkor más funkciót tölt be. A most készített citrom-lime sorbet-t különösen megkedveltem, nemcsak frissítő íze, hanem csinos tálalása miatt: a citrom tetejét le-, húsát kivágva, a citromban kínálhatjuk.
A vizet és a kristálycukrot a mentalevelekkel együtt felforraljuk, 10 percig gyöngyöztetjük. Megvárjuk míg a szirup kihűl, majd hozzákeverjük a citromok és a lime-ok levét és lereszelt héját, a mentaleveleket kivesszük. Lapos műanyag tálba öntjük, lefedjük és a mélyhűtőbe tesszük.
Egy-másfél óra elteltével kivesszük a hűtőből és jól megkeverjük. Mehet vissza a jégre, és még négyszer megismételjük a keverést, óránként. Utána békén hagyjuk, és legközelebb már csak akkor vesszük elő, mielőtt fogyasztani szeretnénk. A tálalás előtt kis idővel vegyük ki a mélyhűtőből, hogy kissé felengedjen.
Utolsó kommentek