A házilag gyúrt és formázott tészta készítése hosszadalmas, némi jártasságot igényel, de a befektetett energiák többszörösen megtérülnek. Sokszor készítettem már ilyen-olyan házi tésztát (lasagnét, pappardellét stb.), tortellinit most először. Lett óriástortellini, közepes és kisebb, persze nem szándékosanJ Beletelt egy kis időbe, míg ráéreztem az alapul szolgáló tésztakockák nagyságára. Ahogy a tészta receptje, a töltelék és a szósz ötlete is a Szakácsok könyvéből származik. Múltkor felfedeztem a Mauri termékeket, a mascarpone után a ricottájukat is kipróbáltam most, a véleményem ugyanaz: ég és föld a többi, itthon kapható ricottához képest, elképesztően finom. Ráadásul barátibb áron adják, mint a mascarponéjukat. A szószba májusi pereszke került, karakteresebb ízű gombát szerettem volna, de ezt kaptam frissen a vásárcsarnokban. Szárított gombát pedig nem szívesen használok, amikor beindult a gombaszezon.
Könnyebb a dolgunk, ha a tésztát két részletben gyúrjuk. (Részletes leírás a tésztagyúrásról és nyújtásról itt olvasható.) A kész tésztabucikat fóliába csomagoljuk és pihentetjük egy-másfél órán át.
Közben elkészítjük a tölteléket és a szószt: a töltelékhez a ricotta levét előzetesen lecsepegtetjük, a ricottát tálba öntjük és összekeverjük a frissen reszelt pecorino sajttal, beleszórjuk az apróra vágott mentaleveleket, végül frissen őrölt fekete borssal ízesítjük. A szószhoz az megpucolt és felaprított salottát a vaj ötödén dinszteljük, hozzáadjuk a megmosott és megszárított gombát. Amikor a gomba megpuhult, mehet a serpenyőbe a kisebb darabokra tépkedett fejessaláta. A salátát megfonnyasztjuk, a szószhoz öntjük a fehérbort. Amikor az alkohol elpárolgott, felöntjük a szószt két evőkanál vízzel. Végül sóval, borssal ízesítjük és kisebb adagokban hozzáadjuk a maradék vajat.
Az egyik tésztabucit kettévágjuk, az egyik felét vékonyra kinyújtjuk, a másikat visszacsomagoljuk a fóliába. A kinyújtott tésztát benedvesített konyharuhára helyezzük, téglalap alakúra igazítjuk (a széleket félretesszük, a végén összegyúrhatjuk és kinyújthatjuk a többivel együtt), és egyforma körülbelül 6-7 cm-es négyzetekre vágjuk. A kis tésztalapokat egyesével a tiszta munkafelületre (a nedves felületükkel felfelé) téve, megtöltjük egy teáskanálnyi töltelékkel, a tészta sarkát felhajtjuk, így háromszöget formálunk, és a háromszög széleit középen összecsavarjuk. A kész tortellinit búzadarával meghintett tálcára fektetjük. Így járunk el a maradék tésztával.
Lobogó, sós vízben, több adagban kifőzzük a tortelliniket. Megforgatjuk a szószban, átmelegítjük és frissen reszelt pecorino sajttal megszórva azonnal kínáljuk.
Utolsó kommentek