HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • Utolsó 20

Tortellini házilag

2008.04.07. 13:38 nosalty

A házilag gyúrt és formázott tészta készítése hosszadalmas, némi jártasságot igényel, de a befektetett energiák többszörösen megtérülnek. Sokszor készítettem már ilyen-olyan házi tésztát (lasagnét, pappardellét stb.), tortellinit most először. Lett óriástortellini, közepes és kisebb, persze nem szándékosanJ Beletelt egy kis időbe, míg ráéreztem az alapul szolgáló tésztakockák nagyságára. Ahogy a tészta receptje, a töltelék és a szósz ötlete is a Szakácsok könyvéből származik. Múltkor felfedeztem a Mauri termékeket, a mascarpone után a ricottájukat is kipróbáltam most, a véleményem ugyanaz: ég és föld a többi, itthon kapható ricottához képest, elképesztően finom. Ráadásul barátibb áron adják, mint a mascarponéjukat. A szószba májusi pereszke került, karakteresebb ízű gombát szerettem volna, de ezt kaptam frissen a vásárcsarnokban. Szárított gombát pedig nem szívesen használok, amikor beindult a gombaszezon.


Hozzávalók négy fő részére:
tésztához
330 g rétesliszt
4 db tojás
1 tk só
töltelékhez
500 g ricotta
100 g
egy marák mentalevél
frissen őrölt feketebors
szószhoz
300 g májusi pereszke
150 g vaj
1 salottahagyma
100 g fejessaláta
4 ek száraz fehérbor
só, bors

Elkészítés:

Könnyebb a dolgunk, ha a tésztát két részletben gyúrjuk. (Részletes leírás a tésztagyúrásról és nyújtásról itt olvasható.) A kész tésztabucikat fóliába csomagoljuk és pihentetjük egy-másfél órán át.

Közben elkészítjük a tölteléket és a szószt: a töltelékhez a ricotta levét előzetesen lecsepegtetjük, a ricottát tálba öntjük és összekeverjük a frissen reszelt pecorino sajttal, beleszórjuk az apróra vágott mentaleveleket, végül frissen őrölt fekete borssal ízesítjük. A szószhoz az megpucolt és felaprított salottát a vaj ötödén dinszteljük, hozzáadjuk a megmosott és megszárított gombát. Amikor a gomba megpuhult, mehet a serpenyőbe a kisebb darabokra tépkedett fejessaláta. A salátát megfonnyasztjuk, a szószhoz öntjük a fehérbort. Amikor az alkohol elpárolgott, felöntjük a szószt két evőkanál vízzel. Végül sóval, borssal ízesítjük és kisebb adagokban hozzáadjuk a maradék vajat.

Az egyik tésztabucit kettévágjuk, az egyik felét vékonyra kinyújtjuk, a másikat visszacsomagoljuk a fóliába. A kinyújtott tésztát benedvesített konyharuhára helyezzük, téglalap alakúra igazítjuk (a széleket félretesszük, a végén összegyúrhatjuk és kinyújthatjuk a többivel együtt), és egyforma körülbelül 6-7 cm-es négyzetekre vágjuk. A kis tésztalapokat egyesével a tiszta munkafelületre (a nedves felületükkel felfelé) téve, megtöltjük egy teáskanálnyi töltelékkel, a tészta sarkát felhajtjuk, így háromszöget formálunk, és a háromszög széleit középen összecsavarjuk. A kész tortellinit búzadarával meghintett tálcára fektetjük. Így járunk el a maradék tésztával.

Lobogó, sós vízben, több adagban kifőzzük a tortelliniket. Megforgatjuk a szószban, átmelegítjük és frissen reszelt pecorino sajttal megszórva azonnal kínáljuk.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr56415106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása