Ahogy itt már jeleztem, a hájas tészta készítésének valódi indítéka a nagymamám messze földön híres, házi krémese volt. A rögtönzött főzöde színfalai között végre el is készült. Aki egyszer megkóstolja az igazi, házi krémest, biztosan bojkottálni fogja a cukrászdai változatát.
Nem utolsósorban a felhalmozott tojásfehérjék eltűntetésére is egy alternatíva.
Hozzávalók:
100 g hájból készített hájas tészta
krémhez
1 l víz
3 tasak vaníliás pudingpor
2 tasak vaníliás cukor
6 tojás fehérje
200 g porcukor
Elkészítés:
A hájas tésztát két részre vágjuk, mindkettőt vékonyra kinyújtjuk, és forró sütőben (220 ºC, légkeverés), tepsire helyezve, villával kicsit megszurkálva, egymás után megsütjük. Félretesszük, hagyjuk a lapokat kihűlni.
A krémhez egy liter vízben a vaníliás pudingot, a vaníliás cukorral együtt, sűrű krémmé főzzük. A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük és hozzákeverjük a forró, pudingos krémhez, még pár percig főzzük és kész is.
Kicsit hagyjuk a krémet hűlni, majd az alsó lapra egyenletesen ráhalmozzuk, végül rátesszük a felső lapot. Hideg helyen néhány órát állni hagyjuk.
Utolsó kommentek