Nagyon élvezem a nagymamámnál töltött napokat, csupa olyan dolgot készítünk, ami régi ismerős a gyerekkori nyarakból és most végre meg is tanulom elkészíteni őket. Könnyű a dolgom, itt van Mami, aki végig mellettem áll, adja az instrukciókat, irányítgat és persze követel, nem kis szigorral. Lehet, hogy titkon osztályzatokat is kapok?! Nagymamám elmesélései alapján, kicsit úgy érzem, mintha a főzödében lennék:-).Annyi különbséggel, hogy itt a tananyag nem előre meghatározott, hanem spontán találjuk ki minden reggel.
Már rég próbálkoztam volna otthon is a hájas tészta készítésével, a szűk keresztmetszetet a fő alapanyag: a háj jelentette. Most erre is sor került: találtam a hűtőjében hájat, ami csak rám várt, hogy tésztát készítsek belőle. A fő tervem a házi krémes volt, aztán Mami mondta, hogy annyi tészta van, készítsünk kráflit is belőle. Kráflit? Az meg mi??-kérdeztem. Hát kráfli, majd meglátod- válaszolta Mami.
Íme a kráflik:
Hozzávalók:
600 g háj
950 g liszt
2 tojás
½ ek só
½ ek cukor
175 g tejföl
150 ml száraz fehérbor
100 ml szénsavas víz
tálaláshoz
porcukor
Elkészítés:
A hájba 150 g lisztet alaposan beledolgozunk, hűtőbe tesszük.
A maradék, 800 g lisztet a többi hozzávalóval (tojás, só, cukor, tejföl, fehérbor, víz) jól összedolgozzuk, majd nagyjából kinyújtjuk (nem kell vékonyra, szabályosra sem). A hűtőből kivesszük a hájat és széles, életlen pengéjű késsel, vagy a kezünkkel egyenletesen rákenegetjük a hájat a kinyújtott tésztára. A tésztát félbe, majd a két szélső részét középre hajtjuk. Lisztezett felületre félretesszük, kb. 20 percet pihentetjük.
Húsz perc elteltével kinyújtjuk a tésztát, majd ismét összehajtogatjuk és megint pihentetjük 20 percig. Ezt a nyújtást-hajtogatást-pihentetést még legalább kétszer, jobb esetben háromszor megismételjük. A legvégén már kinyújtva hagyjuk a tésztát.
600 g hájból rengeteg hájas tésztánk lesz. Nagy részét, több kis ökölnyi gombóccá gyúrva, le is fagyaszthatjuk. (Legközelebb ennyivel könnyebb dolgunk lesz).
A sütőt előmelegítjük 220 ºC-ra. Amennyi tésztából szeretnénk, kráflit készítünk: a téglalap alakúra kinyújtott tésztát 5 cm széles csíkokra vágjuk, a csíkokból rombuszokat, majd a rombuszokat kereszt irányban félbevágva kapjuk a háromszögeket.
Tepsire rendezzük a kráflikat (tehetjük közel egymáshoz, mert oldalirányban nem, csak felfelé nőnek meg sütés közben) és forró sütőbe téve aranyszínűre sütjük. Mikor kihűltek, porcukorba forgatjuk őket.
Leveles:
Utolsó kommentek