HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • Utolsó 20

Rotolo, J. O.-módra

2008.11.24. 09:43 nosalty

Már régóta szemeztem ezzel a tésztatekerccsel Jamie Oliver egyik könyvében. Most, a sütőtökszezon kellős közepén végre elkészítettem.
Elképesztően finom. Érdemes nekiállni, a procedúra bonyolultabbnak hangzik, mint amilyen valójában.

Hozzávalók négy fő részére:

2 adag friss tészta (330 g liszt, 4 tojás, 2 csipet só)
800 g spenót
2 gerezd fokhagyma
1 tk oregánó
5 dkg vaj
só frissen őrölt bors
1/2 kg sütőtök
1 tk köménymag
1/2 kk só
1/2 kk frissen őrölt bors
1 kisebb szárított piros chili
200 g ricotta
olívaolaj
tálaláshoz
zsályalevelek
parmezán sajt

Elkészítés:

A spenótot megmossuk, szárait lecsippentjük. 3-4 evőkanálnyi olívaolajat felhevítünk egy mély edényben, beledobjuk az apróra vágott fokhagymát, az oregánót, párat kavarunk rajta és hozzáadjuk a spenótleveleket. A spenót levet fog ereszteni. Időnként megkeverve addig pároljuk, míg minden lé elfő róla. Közben a vajkockákat is hozzákeverjük. A végén sóval és borssal ízesítjük. Hűlni hagyjuk.

A sütőtököt meghámozzuk, a magjait eltávolítjuk, és körülbelül egyenlő darabokra vágjuk. Tiszta nejlonzacskóba tesszük a sütőtökdarabokat, rálocsolunk 2-3 evőkanálnyi olívaolajat és alufóliával bélelt tepsire terítjük. A köménymagot a chilivel mozsárban porítjuk, összekeverjük a sóval és borssal. A fűszerkeverékkel meghintjük a sütőtököket és 220 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük. Hűlni hagyjuk.

A tésztát lisztezett felületen konyharuha nagyságúra, 2 mm vékonyra nyújtjuk. Tiszta konyharuhára helyezzük.

A hozzánk közelebb eső felére, hosszanti irányban egy pár centis sávban rátesszük a puha sütőköt.

A maradék részre egyenletesen szétosztjuk a spenótot, a tészta távolabbi felén egy 5 centis sávot üresen hagyva. (Ezt a részt kicsit vizezzük is be, hogy feltekeréskor könnyebben "záródjon" a rotolo.)

A spenótra rámorzsoljuk a ricottát.

A konyharuha segítségével elkezdjük magunk felől feltekerni a tésztát. A rotolot teljesen begöngyöljük a konyharuhába, végeit madzaggal lekötjük.

Elővesszük a legnagyobb lábasunkat (én a lekvárfőző rézüstömet használtam, mert ebben fért el legkényelmesebben a tésztatekercs), vizet forralunk benne és beleengedjük a konyharuhába csomagolt rotolot.

Lassú tűzön, épphogy gyönygyöző vízben 25 percig főzzük.

Kiemeljük a vízből, a tekercset óvatosan kiszabadítjuk a konyharuhából és 1,5-2 centi vastag szeletekre vágjuk.

Felforrósított serpenyőben kevés olívaolajon ropogósra sütünk néhány zsályalevelet. Ezekkel és durvára reszelt parmezán sajttal meghintve azonnal tálaljuk.



 

1 komment

Címkék: főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://nosalty.blog.hu/api/trackback/id/tr41785422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása