Egész nap kertészkedtünk W.-vel, ezért valami olyan ebédet kellett kitalálnom, ami hamar kivitelezhető és amihez van itthon minden. Adott volt a mangalica tarja a hűtőben, egyértelműen a grillre dobtam fel ebben a szép időben. Csak a mártás és a ceruzabab elkészítéséhez kellett egy röpke időre a konyhába vonulnom. Hálás párosnak bizonyult: kis energia befektetést igényelt és a hatás sem maradt el.
Hozzávalók két fő részére:
4 szelet mangalica tarja (kb. 350 g)
só, bors
2 ek olívaolaj
két maréknyi ceruzabab
mártáshoz
2 grépfrút
50 g vaj
szegfűszeg
csillagánizs
kardamom
fahéj
Elkészítés:
A tarját sózzuk, borsozzuk és kevés olívaolajjal megkenjük.
Sós vizet forralunk, a megmosott babot néhány percre a lobogó vízbe dobjuk, utána hideg vízbe mártjuk és leszűrjük.
A grépfrútmártáshoz az egyik grépfrút levét kifacsarjuk, serpenyőbe öntjük, beleteszünk egy csillagánizst, két szegfűszeget, egy kardamomot és egy fahéjdarabot. Lassú tűz felett melegítjük, amikor gyöngyözni kezd a fűszeres gyümölcslé, elkezdjük a vajat egészen pici darabokban hozzákeverni. Közben a másik grépfrútot filézzük és a végén, amikor az összes vajat a mártáshoz adtuk, beletesszük a grépfrút filéket. Tálalás előtt a mártásból a fűszereket kivesszük.
A tarja szeleteket izzó faszén felett kb. tíz-tizenöt perc alatt grillezzük. Forrón tálaljuk a mártással, a grépfrúthússal és a ceruzababbal.
Utolsó kommentek