HTML

no salty

Pillanatok a konyhámból. Ételek, amiket készítek. Borok, amiket kóstolunk. Könyvek, amikből főzök és ötletet merítek. Éttermek, amiket kipróbálunk.

Címkék

Friss topikok

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:54) Krémleves padlizsánból
  • mento: Szia! Feltettem ezt a receptedet a leves.lap.hu oldalara. István (2010.11.15. 11:52) VKF! XX: Bő lére eresztve

Utolsó kommentek

  • P4p3r Dr4g0n: Illetve kiegészíteném, még a Gordon Ramsay’s Playing with Fire (Gordon Ramsay) könyvet, mert már e... (2011.02.16. 09:59) Könyvespolc
  • Babaruhadepo: Egy dolgot tehetsz. Írd ki az oldaladra, hogy 5000 Ft/napidíj ellenében fel lehet használni a rece... (2010.12.12. 10:08) Az arcátlanság netovábbja
  • Utolsó 20

Tavaszi nagytakarítás

2008.04.12. 20:26 nosalty

Ma már komolyabb dolgok is történtek a konyhámban, ám ezekről egyelőre még nem számolhatok be:-). Helyette jöjjön a kosárkás desszert obszesszióm folytatása, ezúttal csokis kosarakba került a gyümölcsös krém. A hűtőmön könnyítettem egy kicsit: a tészta ott lapult az egyik mélyhűtő fiókban, a fagyasztott gyümölcsöket pedig jó kiebrudalni lassan, kell a hely a friss gyümölcsöknek és a múltkoriban felfedezett és féltve őrzött Mauri mascarpone megmaradt fele is közeledett a lejárathoz.

 

Hozzávalók: 
tésztához
80 g liszt
15 g kakaópor
2 tojássárgája
1,5 ek porcukor
1,5 ek világosbarna cukor
1,5 tk vanília kivonat
30 g vaj 
krémhez
125 g mascarpone
2 marék bogyós gyümölcs
(ribizlit és szedret használtam)
1,5 ek méz
Elkészítés:

A lisztet, a kakaóport és a porcukrot egy tálba szitáljuk és hozzákeverjük a barna cukrot. A közepén mélyedést csinálunk a kezünkkel és beletesszük a tojás sárgákat és a vanília kivonatot. Elkezdjük tésztává gyúrni a hozzávalókat, mikor nagyjából összeáll a tészta, hozzáadjuk a kis kockákra vágott szobahőmérsékletű vajat is. Addig gyúrjuk, míg egy homogén, sima tésztát nem kapunk. Fóliába csomagoljuk és 20 percre a hűtőbe tesszük.

A tésztát két sütőpapír között kinyújtjuk és akkor köröket vágunk belőle, amivel a választott méretű sütőformákat ki tudjuk bélelni. 180 ºC-ra előmelegített sütőben (légkeverésen) 20 percig sütjük a tésztát.

Közben elkészítjük a krémet: a szobahőmérsékletű mascarponét habosra keverjük a gyümölccsel és a mézzel.

Akkor töltjük meg krémmel a tésztakosárkákat, mikor már teljesen kihűltek.

Szólj hozzá! · 2 trackback

Címkék: édesség

Szupergyors

2008.04.11. 14:38 nosalty

És természetesen bonyolultnak sem mondható, ahogy ez a héten megszokott. Kapóra jött ma a régen elfeledett morzsás sárgarépa, amit gyerekkoromban Apukám készített sokszor vacsorára. Volt itthon pár szál újhagyma, azt is hozzátettem.
Jó hír: ma voltam bevásárolni, klassz kis alapanyagokkal megrakodva tértem haza, dereng a fény az alagút végén, lassan kitörök az egyszerűségből (már kezd engem is zavarni..).

Hozzávalók egy fő részére:

12 db bébi sárgarépa
4 szál újhagyma
3 ek zsemlemorzsa
2 ek vaj
2 ek tejföl

Elkészítés:

A megtisztított-megmosott sárgarépát forró vízbe téve néhány perc alatt blansírozzuk. Az utolsó egy percben tesszük csak hozzá az újhagymát. Hideg vízbe mártjuk a zöldségeket, leszűrjük.

A zsemlemorzsát egy evőkanálnyi olvasztott vajon megpirítjuk.

Serpenyőben a maradék vajat megolvasztjuk és beleforgatjuk a zöldségeket.

A zsemlemorzsát tányérra szedjük, rátesszük a sárgarépát, újhagymát és tejfölt kínálunk hozzá.


 

Szólj hozzá!

Címkék: főétel

Csak egyszerűen!

2008.04.10. 14:00 nosalty

Ennek a hétnek a mottója a konyhámban az egyszerűség. Nincs kedvem bonyolultabb dolgokba belekezdeni, nincs mit tenni, el kell fogadni, hogy vannak ilyen napok. Enni márpedig ilyenkor is kell. Sőt még édességvágy is felléphet. A szuperegyszerűség jegyében készült a meggyes piskóta. Persze, akkor lenne az igazi, ha már nyár lenne és a meggymagozástól piros kezekkel majszolhatnánk a süteményt..


Hozzávalók hat fő részére:
 
4 db tojás
150 g porcukor
200 g liszt
400 g magozott meggy
½ tasak sütőpor
10 ek forró víz
Elkészítés: 

A sütőt előmelegítjük 160 ºC-ra (légkeverésen). A meggy levét lecsöpögtetjük.

A tojás sárgákat a porcukorral, gépi habverő segítségével, kb. 10-15 perc alatt alaposan összedolgozzuk. Evőkanalanként hozzáadjuk a víz felét. Majd a sütőporral elkevert liszt következik, szintén részletekben, de közben már mehet bele a maradék víz is.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és nagyon óvatosan beleforgatjuk a tojásos-lisztes masszába, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A tésztát vajjal kikent, lisztezett tepsire öntjük és a tetejére rászórjuk az előzetesen lisztbe hempergetett meggyszemeket.

160 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsül (tűpróba!).


2 komment

Címkék: édesség

Szeretem, mert...

2008.04.09. 21:03 nosalty

Egy egyszerű padlizsános recept következik. Szeretem, mert padlizsános. Szeretem, mert finom.  Szeretem, mert hamar megvan. Szeretem, mert egyszerű. Szeretem, mert nem lehet ráunni. Szeretem, mert mindenki szereti. Szeretem, mert …


Hozzávalók három fő részére:
 
3 közepes méretű padlizsán
500 g darált pulykahús
5 szál újhagyma
200 g reszelt sajt
só, bors
zöldfűszerek (tetszés szerint)

Elkészítés:

A padlizsánokat megmossuk, félbevágjuk és kikanalazzuk a húsukat, úgy, hogy fél-egy centiméter vastagon maradjon benne mindenhol. A kikanalazott padlizsánhúst apró darabokra vágjuk, besózzuk és állni hagyjuk 20-30 percet. Utána kezünkkel jó erősen kicsavarjuk a levet (amit enged a só hatására) a padlizsánból.

Az újhagymát megmossuk, felkarikázzuk és kevés olívaolajon a padlizsánnal együtt megfuttatjuk. A lángot erősebbre vesszük és mehet bele a hús. Sózzuk, borsozzuk és apróra vágott friss zöldfűszerekkel ízesítjük. Néhány perc elteltével már le is vehetjük a serpenyőt a tűzről, a darált hús hamar átsül.

A sajt kb. kétharmadát hozzákeverjük a padlizsános húshoz és az egészet, igazságosan elosztva, a padlizsán csónakokba kanalazzuk. A maradék sajttal meghintjük a tetejüket, és a 190 ºC-ra (légkeverésen) előmelegített sütőbe dugjuk, 20-25 perc alatt elkészül.

Szólj hozzá!

Címkék: főétel

Más konyhájából

2008.04.08. 16:21 nosalty

Pár napig a saját konyhámtól távol, más konyhájában garázdálkodom. Jó néha kiszabadulni a megszokott terepről, izgalmas nyitogatni a fiókokat, keresgélni, mit, hol találok. Persze ez kissé lelassítja az elkészítést, de egyáltalán nem bánom. Ezúton köszönöm Z., hogy átengedted a birodalmad és készleteid. Egyértelmű volt, hogy a mai napon Z. konyhájához hűen valami mákos készül, ugyanis ő nagy mákrajongó. Alapanyag is akad bőven. A mákos tészta túl snassz lett volna, egy kicsit felturbóztam, mákos-tojásos krémmel kevertem össze a kifőzött metéltet és formabontóan a muffintepsi mélyedéseiben dugtam a sütőbe. Isteni házi szilvalekvárra bukkantam az egyik szekrényben, finomabbat keresve sem találtam volna mellé.


Hozzávalók hat fő részére:
 
250 g széles metélt
3 kisebb tojás
175 g tejföl
100 g porcukor
100 g darált mák
1 citrom lereszelt héja
2 ek vaj
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:

A tésztát kifőzzük, lecsöpögtetjük. A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra, légkeverésen.

Közben a tojás sárgákat a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a porcukor kétharmadát, a vaníliás cukrot, a mákot és a citromhéjat. A végén beleforgatjuk a tésztát.

A tojásfehérjéket a maradék porcukorral kemény habbá verjük. A habot óvatosan a tésztás masszára öntjük és laza mozdulatokkal összekeverjük.

Egy tizenkettes muffintepsi mélyedéseit alaposan kivajazzuk és megtöltjük mindegyiket tésztával.

Előmelegített sütőbe dugva körülbelül 20-25 perc alatt elkészül.


 


4 komment

Címkék: édesség

Citrus sorbet

2008.04.07. 14:31 nosalty

Sorbet jöhet bármikor, bármilyen ízesítésben, évszaktól függetlenül. Leginkább a saját hűtőmből. Hálás édesség: isteni finom, hamar megvan és nem lehet megunni. Az éttermekben egy hosszabb ételsor elfogyasztásakor, vagy egy otthoni lakoma alkalmával a főfogás előtt sem utolsó. Bár ilyenkor más funkciót tölt be. A most készített citrom-lime sorbet-t különösen megkedveltem, nemcsak frissítő íze, hanem csinos tálalása miatt: a citrom tetejét le-, húsát kivágva, a citromban kínálhatjuk.


Hozzávalók négy fő részére:
500 ml víz
200 g kristálycukor
4-5 mentalevél
3 közepes citrom
3 lime
Elkészítés:

A vizet és a kristálycukrot a mentalevelekkel együtt felforraljuk, 10 percig gyöngyöztetjük. Megvárjuk míg a szirup kihűl, majd hozzákeverjük a citromok és a lime-ok levét és lereszelt héját, a mentaleveleket kivesszük. Lapos műanyag tálba öntjük, lefedjük és a mélyhűtőbe tesszük. 

Egy-másfél óra elteltével kivesszük a hűtőből és jól megkeverjük. Mehet vissza a jégre, és még négyszer megismételjük a keverést, óránként. Utána békén hagyjuk, és legközelebb már csak akkor vesszük elő, mielőtt fogyasztani szeretnénk. A tálalás előtt kis idővel vegyük ki a mélyhűtőből, hogy kissé felengedjen.


2 komment

Címkék: édesség

Tortellini házilag

2008.04.07. 13:38 nosalty

A házilag gyúrt és formázott tészta készítése hosszadalmas, némi jártasságot igényel, de a befektetett energiák többszörösen megtérülnek. Sokszor készítettem már ilyen-olyan házi tésztát (lasagnét, pappardellét stb.), tortellinit most először. Lett óriástortellini, közepes és kisebb, persze nem szándékosanJ Beletelt egy kis időbe, míg ráéreztem az alapul szolgáló tésztakockák nagyságára. Ahogy a tészta receptje, a töltelék és a szósz ötlete is a Szakácsok könyvéből származik. Múltkor felfedeztem a Mauri termékeket, a mascarpone után a ricottájukat is kipróbáltam most, a véleményem ugyanaz: ég és föld a többi, itthon kapható ricottához képest, elképesztően finom. Ráadásul barátibb áron adják, mint a mascarponéjukat. A szószba májusi pereszke került, karakteresebb ízű gombát szerettem volna, de ezt kaptam frissen a vásárcsarnokban. Szárított gombát pedig nem szívesen használok, amikor beindult a gombaszezon.


Hozzávalók négy fő részére:
tésztához
330 g rétesliszt
4 db tojás
1 tk só
töltelékhez
500 g ricotta
100 g
egy marák mentalevél
frissen őrölt feketebors
szószhoz
300 g májusi pereszke
150 g vaj
1 salottahagyma
100 g fejessaláta
4 ek száraz fehérbor
só, bors

Elkészítés:

Könnyebb a dolgunk, ha a tésztát két részletben gyúrjuk. (Részletes leírás a tésztagyúrásról és nyújtásról itt olvasható.) A kész tésztabucikat fóliába csomagoljuk és pihentetjük egy-másfél órán át.

Közben elkészítjük a tölteléket és a szószt: a töltelékhez a ricotta levét előzetesen lecsepegtetjük, a ricottát tálba öntjük és összekeverjük a frissen reszelt pecorino sajttal, beleszórjuk az apróra vágott mentaleveleket, végül frissen őrölt fekete borssal ízesítjük. A szószhoz az megpucolt és felaprított salottát a vaj ötödén dinszteljük, hozzáadjuk a megmosott és megszárított gombát. Amikor a gomba megpuhult, mehet a serpenyőbe a kisebb darabokra tépkedett fejessaláta. A salátát megfonnyasztjuk, a szószhoz öntjük a fehérbort. Amikor az alkohol elpárolgott, felöntjük a szószt két evőkanál vízzel. Végül sóval, borssal ízesítjük és kisebb adagokban hozzáadjuk a maradék vajat.

Az egyik tésztabucit kettévágjuk, az egyik felét vékonyra kinyújtjuk, a másikat visszacsomagoljuk a fóliába. A kinyújtott tésztát benedvesített konyharuhára helyezzük, téglalap alakúra igazítjuk (a széleket félretesszük, a végén összegyúrhatjuk és kinyújthatjuk a többivel együtt), és egyforma körülbelül 6-7 cm-es négyzetekre vágjuk. A kis tésztalapokat egyesével a tiszta munkafelületre (a nedves felületükkel felfelé) téve, megtöltjük egy teáskanálnyi töltelékkel, a tészta sarkát felhajtjuk, így háromszöget formálunk, és a háromszög széleit középen összecsavarjuk. A kész tortellinit búzadarával meghintett tálcára fektetjük. Így járunk el a maradék tésztával.

Lobogó, sós vízben, több adagban kifőzzük a tortelliniket. Megforgatjuk a szószban, átmelegítjük és frissen reszelt pecorino sajttal megszórva azonnal kínáljuk.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: főétel

süti beállítások módosítása