Nem mintha máskor nem tenném, de most különösen. A mai ebéddel beköszöntött az én konyhámba is a spárgaszezon. A tegnapi bevásárlásból egy szép köteg zöldspárgával tértem haza. Azóta ott motoszkált a fejemben egy mondat, amit valahol, valamikor olvastam, és így szólt: „az igazi ínyencek csak a spárga fejeket fogyasztják”. Gondoltam egyet, miért ne lehetnék én is igazi ínyenc, ha csak egy ebéd erejéig is? Lassan összeállt a kép, hogy mibe kerülnek a rügyes kis spárgacsúcsok: krémes rizottót láttam magam előtt, ki-kibukkanó spárgafejekkel, a balzsamecet-zselé pedig csaknem kiáltott nekem a konyhapultról, hogy ő is kényeztetni szeretne ma engem, bevettem hát az ínyenc csapatba. Mit mondjak, hiba lett volna kihagyni. Tudom, hogy nem én találtam fel a spanyol viaszt, és többen már biztosan felfedezték a spárga és a balzsamecet eszméletlenül jó párosát, rám mindenesetre még az újdonság erejével hatott, és azóta is próbálok feleszmélni az ebéd nyújtotta élményből. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
A nagy ínyenckedésben egy rosszalló érzés is bevette magát a fejembe: rendben van, hogy a spárgacsúcsokat elegánsan elfogyasztottam, de mi lesz a spárgaszárakkal?! Még szerencse, hogy a spárga főzővízét félretettem, talán egy spárgakrémleves alapját adhatja. Holnap kiderül. Ha beválik, közzéteszem és mindenki bűntudat nélkül élvezheti a fenséges spárgafejeket.
néhány szélesebb parmezánforgács
Elkészítés:
Közben egy lábasban vizet forralunk, a spárgafejeket két percre a lobogó vízbe dogjuk, majd hideg vízbe mártjuk, leszűrjük és félretesszük. A vizet is félretesszük, amiben a spárgacsúcsokat blansíroztuk, mert később ebből is teszünk a rizottóhoz.
Hozzáadjuk a mosatlan rizst, üvegesre pirítjuk, majd felengedjük a borral, közben folyamatosan keverjük.
Miután a rizs a bort magába szívta, a forró alapléből (miután ez elfogy, a spárga főzőlevéből) kanalazunk a rizshez és folytatjuk a megállás nélküli keverést. Addig folytatjuk ezt a folyamatot, míg a rizsszemek al dentére főttek. Sóval ízesítjük.
Zárásként hozzákeverjük a spárgacsúcsokat, a vajat és a parmezánt. Az edényt a tűzről lehúzva lefedjük és 1-2 percig állni hagyjuk.
Utána azonnal tányérokra szedjük, néhány parmezánforgácsot ültetünk a tetejére, azokra tesszük a balzsamecet-zselét és rögtön fogyasztjuk.
Utolsó kommentek